Zomen en zoomvegetatie: een korte introductie
Zomen vormen de naad tussen bos aan de ene kant en grasland, akker of heide aan de andere kant. De vegetatie die hier tot ontwikkeling komt, en die we aanduiden als zoomvegetatie of -begroeiing, is vaak smal en wordt doorgaans niet beheerd: ze wordt stabiel gehouden door het beheer aan beide kanten van de zoom. Goed ontwikkelde zomen, met typische zoomplanten, zoals havikskruiden (Hieracium), bevinden zich onder de boomkroon en niet voor de boomkroon; deze laatste begroeiingen kunnen beter als verzomingen worden aangeduid. In dergelijke verzomingen ontbreken de meeste kritische en weinig concurrentiekrachtige zoomsoorten.
In de plantensociologie zijn er drie zoom-klassen beschreven, namelijk de Melampyro-Holcetea op matig zure tot zure, arme zandgronden, de Galio-Urticetea, op voedselrijke, humeuze, vaak vochtige zand-, leem- en kleigronden en de Trifolio-Geranietea op kalkrijke, matig voedselrijke, droge standplaatsen, op bijvoorbeeld klei en kalksteenverweringsgronden.
Hieronder een overzicht van onze publicaties over zomen, zoombegroeiingen en verzomingen. Zie ook onze algemene expertisepagina, of onze dienstenpagina als u op zoek bent naar wat we voor u zouden kunnen betekenen. Of bezoek onze kennispagina 'Hieracium in Nederland' als u meer wilt weten over havikskruiden!
Artikelen en overzichten
PKN-excursieverslagen