De Ronde & Haveman

De Ronde & Haveman

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Geobotanie en Landschap

Start   Sleutel   Amplexicaulia   Hieracium   Vulgata   Tridentata   Sabauda   Hieracioides   Ecologie   Literatuur 

Hieracium Sectie Tridentata (Fr.) arv.-touv.

Stijf havikskruid - Variabel, een van de drie zeer vormenrijke secties in ons land, en als sectie de algemeenste. Planten met 6 tot meer dan 30 bladeren, veelal zonder rozet, maar de relatief vroegbloeiende soorten met een rozet en dit is niet zeldzaam. Omwindselblaadjes spits, met duidelijke vliezige rand, en een relatief geringe bezetting van klieren en haren.

 

Aphyllopode of pseudophyllopode, overblijvende, kruidachtige planten. Stengel  (20-) 30-120(-180) cm, al dan niet behaard. Bladeren veel, 6 tot (veel) meer dan 30, breed elliptisch of eivormig tot lijnvormig, (kort) gesteeld, meestal duidelijk getand. Bloeiwijze arm- tot zeer rijkbloemig, pluimvormig, bloemsteeltjes doorgaans zonder of met weinig klieren en haren. Omwindselblaadjes spits, met een duidelijke vliezige rand, donker of licht, matig tot weinig bezet met klierharen en haren, of helemaal kaal (zelden). Stijlen geel of donker. Bloembodem zonder haararchtige franje. Bloeitijd: (juni-) juli-half augustus.

 

Wijdverspreid in Europa, van de Pyreneeën via de Alpenlanden tot aan Polen, vooral in West-Europa en in het zuiden van Scandinavië algemeen. In Noorwegen langs de kust verder naar het noorden. Oostwaarts tot diep in Rusland, maar hier slechts verspreid voorkomend. Aangevoerd (ingeburgerd?) in Noord-Amerika (zeldzaam) en Nieuw-Zeeland.

Soorten

 

De sectie Tridentata omvat in Nederland ongeveer 25 soorten, maar van de drie omvangrijke secties is dit de slechtst bekende en het recente overzicht is zeer gebrekkig. Volgens Schou (2000) is dit ook in Denemarken de sectie met de meeste problemen in de determinatie. In Nederland zijn de volgende soorten recent met enige zekerheid aangetroffen:

 

Hieracium brevihirsutulum

Hieracium conspicuum

Hieracium coronopifolioides

Hieracium laevigatum s.str.

Hieracium lancidens

Hieracium macrodontophyllum

Hieracium megachaetoides

Hieracium pseudoconspicuum

Hieracium rigidum

Hieracium subgracilipes

Hieracium tridentatum

Hieracium weverii