De Ronde & Haveman

De Ronde & Haveman

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Geobotanie en Landschap

Blog en nieuws

 

Het genus Rubus staat weinig in de belangstelling bij de meeste mensen. Floristen zien de herkenning van de apomictische bramen als een moeilijke opgave, natuurbeheerders associëren bramen (onterecht) met stikstof en zien ze liever gaan dan komen en de gemiddelde tuinliefhebber planten hoogstens bramen en frambozen voor het fruit. Toch is het een zeer fascinerend genus, met een enorme diversiteit wereldwijd. Daarom organiseerden de Belgische en Internationale Dendrologische Verenigingen en het Arboretum Kalmthout op 1 oktober een  studiedag over bramen in het Arboretum. Hieraan namen ongeveer 50 mensen deel, grotendeels afkomstig uit België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Het was een zeer gevarieerde studiedag met internationale sprekers en gasten. Abraham Rammeloo (BE) trapte af met een introductie van het genus Rubus. Rense Haveman (NL) vertelde over biodiversiteit van Rubus in Noord-West Europa en hoe die variatie ontstaan is. Iris de Ronde (NL) hield een verhaal over de geïntroduceerde en invasieve Dijkviltbraam en of dat gevaar oplevert voor de inheemse bramenflora. Barry Clarke (UK) introduceerde de fantastische kleuren- en vormenrijkdom van met name Aziatische bramen en liet zo zien hoe bijzonder decoratief ze kunnen zijn in de tuin. In de middag gaf Abraham Rammeloo (BE) een korte workshop om een vegetatieve sleutel van gecultiveerde bramen uit te proberen (waarbij maar weer eens duidelijk werd dat je beter een hele struik voor je kunt hebben dan een losse tak), gevolgd door een bezoek aan de bramencollectie in het arboretum.

 

 

Een bezoek aan Arboretum Kalmthout is zeer de moeite waard. De tuin is losjes opgezet en ervaart meer als een park dan als een botanische tuin. De bramencollecie is bijzonder, met diverse Aziatische soorten en ook, als rariteit, de Nieuw-Zeelandse Rubus squarrosus. Deze soort heeft slechts minimale blaadjes van ongeveer een halve centimeter, die staan op tot wel 15 centimeter lang, sterk gestekelde bladstelen. Hierdoor oogt de hele plant alleen maar als een warrige bos stekelige takken.

 

 

Welkom op onze blogpagina! Hier zullen we op min of meer geregelde momenten artikelen - meestal longreads - en kortere nieuwsberichten plaatsen. Over al die dingen waar we tegen aan lopen, of het nu in het veld is, of in de media. Wilt u een melding krijgen als er een nieuw artikel verschenen is? Abonneert u zich dan op ons blog met het formulier onder aan deze pagina.

Naam  
E-mail