Nieuwe website ‘Hieracium in Nederland’ online!
Door: Rense Haveman & Iris de Ronde
Havikskruid (Hieracium) is een lastig geslacht. Zelfs in een land als Nederland, dat relatief arm is aan soorten, bestaat er veel onduidelijkheid over welke soorten nu precies voorkomen en hoe die dan te onderscheiden zijn. De “soorten” in de oudere flora’s omvatten feitelijk soortengroepen, ze zijn nog het beste als series op te vatten, of zelfs secties. In de laatste druk van de Heukels’ (Duistermaat 2020) is dit ook daadwerkelijk doorgevoerd. Daarnaast worden in deze flora, op basis van groeiende wetenschappelijke inzichten, de muizenoren (Pilosella) gescheiden van de echte havikskruiden (Hieracium). Op dit moment worden binnen dit laatste geslacht 6 secties voor Nederland erkend. Dit lost echter de problemen met de herkenning van deze eenheden – vroeger soorten, nu secties – niet op. Wat vroeger lastig was is nog steeds lastig, daar helpt een simpele naamswijziging natuurlijk niet tegen!
Toch kunnen met enige oefening havikskruiden vrijwel altijd in één oogopslag foutloos tot op sectieniveau worden naamgegeven. De algehele habitus, de bouw van de bloeiwijze, de vorm en aantal van rozet- en stengelblad, de vorm en bekleding van de omwindselblaadjes, de grootte van de bloemen, het bloeitijdstip… allemaal zijn het bruikbare kenmerken voor de determinatie.
(tekst gaat verder onder de foto)
Een nieuwe kennispagina!
Tot een tijdje geleden was er de webpagina “Hieracium in Nederland” op Stellaria.nl, maar deze pagina was niet langer te onderhouden en is daarom niet langer actief. Van verschillende kanten hoorden we echter wel dat de site in een behoefte voorzag, maar ook zonder deze signalen zouden we toch ook een nieuwe website over havikskruiden zijn gestart: er is te veel te melden. Helemaal nieuws is het niet meer, in ons vorige blog gaven we al een deel weg, maar we zijn verheugd dat we onder de oude naam ‘Hieracium in Nederland’ een nieuwe website over havikskruiden kunnen publiceren via de bedrijfswebsite van De Ronde & Haveman. Daar is de site ondermeer te benaderen via een link in de footer. Het is bedoeld als kennisbank over de havikskruiden (dus Hieracium exc. Pilosella) in ons land. Het is nog lang niet volledig gevuld, maar we hopen in elk geval de komende maanden alle gegevens en kennis die nu beschikbaar zijn via de website te ontsluiten. In de toekomst zal de website worden aangevuld en geactualiseerd zodra er nieuwe kennis en gegevens beschikbaar komen. Deze nieuwe gegevens zullen worden aangekondigd via de gebruikelijke kanalen: deze blogpagina, LinkedIn en de Facebook-pagina 'Hieracium in Nederland'.
De site is opgezet rond de verschillende secties van Hieracium die ook in de flora terug te vinden zijn. De sectiepagina’s zijn te benaderen via een menu, maar ook via een algemene sleutel. Op elke sectiepagina is een gedetailleerde beschrijving opgenomen van de betreffende sectie die wordt vergezeld van figuren en foto’s die de herkenning eenvoudiger moeten maken. Op deze pagina’s moeten op termijn ook sleutels komen om de soorten van de sectie te kunnen determineren. Vooralsnog zullen echter lijsten met aangetoonde of vermeend voorkomende soorten worden gepresenteerd, met links naar gedetailleerde beschrijvingen van de soorten, met veel illustratiemateriaal. Daarnaast zullen een pagina over ecologie en een literatuurbank worden opgenomen. Een voorbeeld van een soort die nu al is opgenomen is Hieracium megachaetoides, een soort uit Hieracium sectie Tridentata.
Work in progress
Zoals al duidelijk is uit het voorgaande: Hieracium in Nederland is work in progress en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Zolang het onduidelijk is welke soorten precies voorkomen zullen er steeds wijzigingen doorgevoerd moeten worden. Via de website willen we echter alle informatie en kennis die we hebben ‘real-time’ beschikbaar maken en we hopen dat de informatie over havikskruiden op deze website zal bijdragen aan de groei van de kennis van deze interessante groep planten!
Ben je benieuwd geworden? Bezoek dan Hieracium in Nederland om te kijken hoe de nieuwe website er uitziet. Heb je vragen of suggesties, dan kun je reageren onder deze blogpost, of op onze contactpagina.
Welkom op onze blogpagina! Hier zullen we op min of meer geregelde momenten artikelen - meestal longreads - en kortere nieuwsberichten plaatsen. Over al die dingen waar we tegen aan lopen, of het nu in het veld is, of in de media. Wilt u een melding krijgen als er een nieuw artikel verschenen is? Abonneert u zich dan op ons blog met het formulier onder aan deze pagina.