De Ronde & Haveman

De Ronde & Haveman

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Geobotanie en Landschap

Blog en nieuws

Havikskruidnieuws 1


Hieracium doryphorum: een nieuw havikskruid uit Noord-Nederland


Door: Rense Haveman


Vandaag verscheen in Gorteria – Dutch Botanical Archives een artikel waarin we een nieuwe havikskruidsoort uit de sectie Vulgata (dicht havikskruid) publiceren. De naam van de nieuwe soort, Hieracium doryphorum, verwijst naar de lange, smalle bladeren die wel iets doen denken aan speerpunten: doryphorum betekent “speerdrager”.


Herkenning

Hoewel de apomictische havikskruidsoorten doorgaans erg lastig te onderscheiden zijn is dit er nu eentje die bijna iedere veldbotanicus met een beetje oefening moet kunnen herkennen. Het is een typische soort uit de groep van dicht havikskruid, met een bladrozet met gesteelde bladeren en twee tot vijf stengelbladeren. Opvallend zijn de al genoemde smalle bladeren. Deze kunnen op goede standplaatsen “kam-achtig” getand zijn met lange tanden. Soms zitten er zelfs lange, dunne tanden op de bladsteel, maar vrijwel ongetande bladeren komen ook voor, vooral op voedselarme en droge standplaatsen. De omwindselblaadjes en de hoofdjessteeltjes zijn dicht bezet met lange, slanke klieren en de stijlen zijn donker. De soort is tot nu toe bekend van de Midden-Veluwe tot in Noord-Drenthe, met één vondst op Terschelling.De eerste uit een reeks

Deze publicatie is de eerste uit wat waarschijnlijk (en hopelijk) wel een langere reeks zal worden. Het werk aan de Nederlandse havikskruiden vordert gestaag, maar er moet erg veel opgehelderd en gecorrigeerd worden. Momenteel zijn we druk bezig met het verzamelen en determineren van de sectie Tridentata (stijf havikskruid) en dan komt dit jaar nog de sectie Sabauda (boshavikskruid). De laatste sectie is eigenlijk wel helder, maar rond stijf havikskruid bestaat er erg veel onduidelijkheid over eigenlijk alles: welke soorten hebben we, hoe grenzen we ze van elkaar af, hoe plastisch zijn de soorten eigenlijk? Een soort als Hieracium rigidum, volgens Van Soest een van de twee algemeenste soorten uit de Tridentata in ons land, komt waarschijnlijk helemaal niet in Nederland voor. Maar wat is dàn de identiteit van de plant(en) die Van Soest rigidum noemde? Om maar eens een voorbeeld te noemen. Al met al hopen we dat het volgende havikskruidnieuws toch niet te lang op zich laat wachten!


Oh, en voor diegene die geïnteresseerd is in het artikel over Hieracium doryphorum: het is hier te downloaden! En op onze website was de beschrijving van Hieracium doryphorum al een tijdje te raadplegen. Benieuwd? Je kunt het hier vinden.

Welkom op onze blogpagina! Hier zullen we op min of meer geregelde momenten artikelen - meestal longreads - en kortere nieuwsberichten plaatsen. Over al die dingen waar we tegen aan lopen, of het nu in het veld is, of in de media. Wilt u een melding krijgen als er een nieuw artikel verschenen is? Abonneert u zich dan op ons blog met het formulier onder aan deze pagina.

Naam  
E-mail