De Ronde & Haveman

De Ronde & Haveman

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Geobotanie en Landschap

Blog en nieuws

De havikskruiden van Gelderland

 

Er is wellicht geen land ter wereld waarvan de flora zo goed bekend is als Nederland. Er wordt al heel lang professioneel onderzoek gedaan aan de verspreiding van plantensoorten en het leger van vrijwilligers dat de wilde planten in kaart brengt stijgt nog steeds. De dichtheid aan waarnemingen van planten is dan ook enorm.

 

Havikskruiden uit de sectie Vulgata aan de Keijenbergseweg tussen Bennekom en Renkum

 

Er is echter één groep waarvan nog steeds onduidelijk is welke soorten precies in Nederland voorkomen en wat hun verspreiding is: de havikskruiden. We zijn dan ook ontzettend blij dat Provincie Gelderland aan De Ronde & Haveman opdracht heeft gegeven om komend jaar de havikskruiden in de provincie in kaart te brengen! Welke soorten komen voor, wat is hun verspreiding, waar bevinden zich hotspots en welke soorten zijn typisch Gelders? En wat kan er gedaan worden om deze kwetsbare groep soorten te behouden?

 

Het is een uitdagend project, maar we hebben er ontzettend veel zin in! De afgelopen jaren hebben we veel herbariummateriaal verzameld op de Veluwe en, iets minder, de Achterhoek en het Rijk van Nijmegen. Op basis daarvan krijgen we langzamerhand een beetje een beeld welke soorten algemeen zijn. Komend groeiseizoen zullen we die laatste twee gebieden meer bezoeken om ook daarvan voldoende materiaal te hebben om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen over de verspreiding van soorten. We zijn bijzonder benieuwd wat dat allemaal gaat opleveren. Het zal in elk geval een goed uitgangspunt zijn voor een totaaloverzicht van de havikskruidenflora van ons land!

Welkom op onze blogpagina! Hier zullen we op min of meer geregelde momenten artikelen - meestal longreads - en kortere nieuwsberichten plaatsen. Over al die dingen waar we tegen aan lopen, of het nu in het veld is, of in de media. Wilt u een melding krijgen als er een nieuw artikel verschenen is? Abonneert u zich dan op ons blog met het formulier onder aan deze pagina.

Naam  
E-mail