De Ronde & Haveman

De Ronde & Haveman

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Geobotanie en Landschap

Blog en nieuws

2023 - Ons eerste jaar

 

Door: Iris de Ronde & Rense Haveman

 

2023 is bijna voorbij en dat betekent ook dat we als De Ronde & Haveman ons eerste volle jaar er bijna op hebben zitten. Uiteraard vergt het opstarten van een eigen bedrijf tijd. Onze belangrijkste bezigheden in het begin van 2023 waren het maken van een website – wie zijn we en wat willen we eigenlijk – het praten met potentiële opdrachtgevers en het regelen van allerlei administratieve dingen.

 

 

Vroeg in het jaar begonnen we het veldwerk in de omgeving van Doesburg, aan de IJssel. We hebben hier een graslandbeoordeling uitgevoerd op de percelen van een biologische boer, in opdracht van de Gestichten Doesburg. Het is mooi om niet alleen in natuurgebieden ons werk te doen, maar ook, juist ook, in het agrarische landschap! De oud-ganggenoten van Wageningen Environmental Research (voormalig Alterra) wisten ons al snel te vinden, waardoor we interessante klussen konden doen. Dit leverde heel gevarieerd werk op, van het beoordelen van soortenlijsten voor TurboVeg en het reviseren van herstelstrategieën tot aan plantensociologisch werk aan Harlekijn-graslanden in Zeeland en analyses van oude vegetatiekarteringen van afgesloten zee-armen.

 

In de aanloop van ons bedrijf hadden we tegenover elkaar uitgesproken dat we ons graag ook zouden willen richten op de opleiding van plantensociologen en vegetatiekundigen. We zien de behoefte aan goede vegetatiekundigen in het werkveld toenemen, maar feitelijk ontbreekt het, gek genoeg, aan gedegen opleidingsmogelijkheden in ons land. Toen Ecogroen ons vroeg om een cursus te geven hebben we dat opgepakt, en dit leidde tot de cursus Inductief tabellen maken. Het was ontzettend leuk en inspirerend om met een groep geïnteresseerde cursisten na te denken over het plantensociologische werk. En natuurlijk zijn we heel blij met de positieve feedback!

 

Uiteindelijk bleek 2023 echter een braamjaar te worden. Na de publicatie van de OBN brochure Bramenland Nederland voor de VBNE, kwam er in de zomer veel media-aandacht voor dit onderwerp. Er verscheen een paginagroot stuk in het NRC en we hadden tv-optredens bij RTL-nieuws en KRO-NCRV’s BinnensteBuiten. Bovendien verzorgden we twee inspirerende veldwerkplaatsen die druk bezocht werden en een lezing over bramen in Noord-Brabant. Voor Natuurmonumenten startten we een bramenkartering in een aantal oude bossen in de Gelderse Vallei en voor Het Flevo-landschap karteerden we de bramen in een – noodzakelijkerwijze – jong bos. Tenslotte kregen we van het OBN nog de opdracht voor het uitzoeken van de problematiek rondom de invasieve Dijkviltbraam (Rubus armeniacus) naar aanleiding van een vraag van Het Zeeuwse Landschap.

 

We publiceerden, soms met anderen, soms niet, verschillende artikelen. In Gorteria verscheen een verhaal over Hieracium monstrosum in Gelderse kasteelparken en in hetzelfde tijdschrift publiceerden we een nieuwe havikskruidsoort, Hieracium doryphorum. In Buxbaumiella schreven we een verhaal over korstmosrijke stuifzandbegroeiingen en de plantensociologische positie van deze vegetatie. Samen met oud-collega's van het Rijksvastgoedbedrijf publiceerden we een artikel over zomen en mantels aan de hand van een aantal transecten op de Hemelse Berg bij Oosterbeek. In Forum Geobotanicum verscheen een verhandeling over beheerde en onbeheerde heggen; hoewel het gaat over Schotland is het ook van belang voor het beheer van Nederlandse heggen.

 

En wat zal 2024 brengen? Het is nu nog voor een deel onduidelijk, maar in elk geval zal het deels in het teken van de havikskruiden (Hieracium) staan. Voor Provincie Gelderland gaan we hard aan de slag om van alle soorten in de provincie te inventariseren. De bramenkartering voor Natuurmonumenten zullen we vervolgen. Daarnaast zijn er ook plannen voor nieuwe cursussen. Er ligt nog veel open, er zijn mooie dingen ingevuld.

 

Maar wat het nieuwe jaar ook brengt, we wensen jullie allemaal een heel goed, gezond en groen 2024!

 

Welkom op onze blogpagina! Hier zullen we op min of meer geregelde momenten artikelen - meestal longreads - en kortere nieuwsberichten plaatsen. Over al die dingen waar we tegen aan lopen, of het nu in het veld is, of in de media. Wilt u een melding krijgen als er een nieuw artikel verschenen is? Abonneert u zich dan op ons blog met het formulier onder aan deze pagina.

Naam  
E-mail